21.04.2011

NE DEDİLER...

Türkçe Basında ZEFiR

Cumhuriyet, Mehmet Basutçu  (26.09.10)
‘Zefir’, kolay bir kelime oyunu gibi gözüken “zehir gibi bir filmdi” tanımını gerçekten hak ediyor. Duyarlı yaklaşımı, şiirsel dili, tutarlı içeriği ve yalın biçimiyle çarpıcı, tok ve cesur bir sanat sineması örneği sunan Belma Baş, bu başarılı adımıyla, umut veren genç Türk sineması yelpazesinin en ağırlıklı kanadına yerleşiveriyor.”


Radikal, Necati Sönmez  (19.09.10)
Belma Baş Zefir’de, ilk başta tanıdık gelen bir hikâyeyi Türkiye sinemasında görmeye hiç de alışık olmadığımız bir noktaya taşıyarak bu ilk filmiyle epey cesur sulara doğru kulaç atıyor. ”

Radikal, Fatih Özgüven (15.10.10)
Vahide Gördüm’ün ne etkileyici bir yüz olduğunu hatırlatan Belma Baş’ın ‘Zefir’i Nuri Bilge-Tarkovski hattına mitolojik, panteist çağrışımlar katan bir tabiat, kadın, anne hikayesi. ”

Arka Pencere, Tunca Arslan (15.10.10)
[Antalya’da] seyrettiğim en iyi filmlerden biri olan ama nedense jürinin de ‘otoriteler’in de pek üstünde durmadığı “Zefir”in 13 yaşındaki oyuncusu Şeyma Uzunlar da tek kelimeyle çok iyiydi. ”

Birgün, Cüneyt Cebenoyan (23.10.10)
Film anneler ve kızlarının o son derece zor sevgi-nefret  ilişkisine odaklanıyor ve hemen hemen hiçbir zaman kavramsal bütünlüğünden uzaklaşmıyor... Zefir bize cevaplar vermekten çok sorular sordurtmak istiyor... ”

Altyazı, Zeynep Dadak (11.10)
Zefir, anneliğin kutsallığını sınamak pahasına herkesin üzerine düşünmesi gereken bir sorunun filmidir... ”

Star, Alin Taşçıyan (18.12.10)
“... Kısa filmi “Poyraz” ile dikkat çeken Belma Baş “Zefir” ile başarıda bir basamak daha tırmandı. Rüzgar isimleriyle ilişkilendirdiği filmler yapmaya devam edeceğini söyleyen yönetmen aynı düzeyi korursa bizi de sürükler peşinden! ”

Radikal, Vecdi Sayar  (08.02.11)
Belma Baş, ‘Zefir’de, çok iyi tanıdığı Karadeniz coğrafyasını ve insanlarını anlatıyor. Ana-çocuk arasındaki bağımlılık ilişkisine dair cesur bir film bu. ”


Altyazı.net (17.03.11)
Belma Baş, annesiz yaşamanın acısı kadar anne olmanın acısını da duyumsatan, ölüm/kayıp bilinciyle tanışma üzerine şiirsel ama aynı zamanda sert ve acımasız bir filme imza atmış.

Cinedergi, Alper Turgut  (04.11)
“Tarkovski gibi başla Haneke gibi bitir. Müthiş bir görüntü yönetimi ve fonda nefes kesici bir Karadeniz… Bu film, tepeden tırnağa, kaybetme korkusuna dair. Zaman duruyor ve ölüme ait bir ritüel hayat buluyor. Zefir’e bir şans tanıyın, gerçekten sizi şaşırtabilir.”


Dünya Basınında ZEFiR

VARIETY, ALISSA SIMON (26.09.10)
Belma Baş'ın olağanüstü bir mekanda çektiği ilk filmi ‘Zefir’, ergenlik çağındaki bir kız çocuğuyla gezgin annesinin hikâyesini, minimalist ama etkileyici görüntüler eşliğinde anlatıyor.”

Toronto Film Scene, Dasha Kotova (16.04.10)
“Bir çocuğun ruhundaki karmaşa, karanlık ve huzursuzluğu hakkını vererek ele alan bir yönetmene rastlamak sevindirici.”

indiWIRE, Dimitri Eipides | (09.10)
 “Basit olay örgüsünün verdiği ilk izlenimden çok daha karmaşık bir film olan ‘Zefir’, huzursuz bir çocuğun iç alemine mercek tutan ipnotize edici bir film.”

SCREEN DAILY, Dan Fainaru (07.12.10)
Belma Baş’ın bir büyüme öyküsünü masum bir şiirsellikle anlattığı ilk filmi, umulmadık sert finaliyle seyircisini son dakikada gafil avlıyor.”

TIME OUT LONDON, Geoff Andrew (02.11)
“Kolayca inandırıcılıktan uzak bir melodrama kayabilecek final sahneleri bile hassasiyetle ve zekice ele alınmış.”

The Hollywood Reporter, Kirk Honeycutt (24.10.10)
“Ergenlik çağındaki sorunlu bir kız çocuğu hakkında, irkiltici finaline dolambaçlı bir yoldan ulaşan dokunaklı bir film.”

Hiç yorum yok: